Opał do kominka i nie tylko Tu dowiesz się, czym warto ogrzać dom

Rodzaje i cechy wkładów kominkowych

Dostępne obecnie w sprzedaży wkłady kominkowe są w zasadzie wykonane z dwóch rodzajów materiałów. Pierwszym z nich jest żeliwo, a drugim stal. Każde z nich ma swoje właściwości.

Żeliwo dość dobrze akumuluje ciepło, ale kominki z wkładem stalowym obudowywane są płytkami szamotowymi, przez co ogólna zdolność do akumulacji takiego wkładu jest bardzo dobra.

Zarówno żeliwne, jak i stalowe kominki bez obudowy również mogą wyglądać efektownie, jednak w przypadku kominków stalowych istnieje większa możliwość wykonania praktycznie dowolnego kształtu. W przypadku kominków żeliwnych jest to o tyle utrudnione, że są one wytwarzane w inny sposób, a mianowicie techniką odlewu. Z tego tez powodu ze stali możliwe jest wykonywanie kominków większych gabarytowo.

Jakie jeszcze zasadnicze różnice można wyróżnić pomiędzy wkładami? Jeżeli chodzi o ich trwałość, to zasadniczo kominki żeliwne są bardziej odporne na korozję niż kominki stalowe. Z drugiej jednak strony żeliwo jest bardziej podatne na pękanie z powodu gwałtownych zmian temperatur.

Generalnie więc wybór wkładów będzie zależał od tego, czy chcemy kominek obudować oraz od tego, czy chcemy mieć kominek o unikatowych kształtach czy rozmiarach. W każdym przypadku ważna jest dobra jakość materiałów oraz sprawność całego kominka, ponieważ od niej będzie zależeć jego efektywność energetyczna.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Post Navigation